2 min čitanja
24 Dec
24Dec

     Zamislite se da želite isprintati predivan poster kao poklon. Dolazite u vaš omiljeni printshop proslijeđujete datoteku i nakon nekog vremena dolazite po dugo isčekivani print.... I?... Razočaranje!!! Što se dogodilo? Pa poster je sav "kockasti". Pikseli su i više nego vidljivi. Što je bio problem? Najvjerojatnije rezolucija digitalne datoteke.


Video by Creative Film from Pexels 

Koje rezolucije mora biti datoteka kako bi print bio savršen?     U kratko: ukoliko izrađujete nešto što će biti u nečijoj ruci (poput brošure ili letka) ispravna razolucija bi trebala biti 300dpi. No, vrlo vjerojatno bi ste se mogli izvući i sa 250 dpi-a.


Minimalna rezolucija za poster nebi smijela biti manja od 100dpi-a ako će se gledati sa udaljenosti od 2m (Iako iz mog iskustva bolje da je bliža 250 ili 300 dpi).

Rezolucija za jumbo plakat ne smije biti manja od 20dpi-a ukoliko se gleda sa udaljenosti od 10m.


Ako printate fotografiju nikako ne idite ispod 300 dpi-a.

No, bolje je da bude prevelika nego premala.

Može se imati datoteku za printanje sa malom rezolucijom, no manja je vjerojatnost da ćete imati problema sa datotekom koja ima previše rezolucije. Tako da je bolje daje tendencija prema višoj rezoluciji nego nižoj.


Duži odgovor: odabir rezolucije se svodi na trenutak u kojem više ne vidimo piksele na slici. U toj odluci će nam pomoći dvije stvari:

  1. Udaljenost sa koje gledamo našu printanu grafiku
  2. Vrsta tiska i materjal koji koristimo.


No ipak, prvo osnove...


DPI - što je to? 

DPI je engleska skračenica od dots per inch (ili točkice po inču.). Obično kad govorimo o DPI-u zapravo govorimo o pikselima (malim kvadratićima od kojih je sastavljena digitalna grafika) po inču (Ili PPI). PPI je ispravnije, no DPI je uobičajen izraz.


Udaljenost

     Ovo je ipak najbitniji faktor u nečijoj odluci o neophodnoj rezoluciji. Odabir vrste tiska svakako utječena neophodnu rezoluciju no ne toliko koliko na to utječe udaljenost sa koje promatramo naš tiskani materjal. Razlika u rezoluciji ovisno o udaljenosti može varirati u rezoluciji od 300 do 1 dpi-a.

Zašto je toliko velika razlika u rezoluciji ovisno o tome sa koje udaljenosti gledamo? Jednostavan razlog je taj što pixeli koje vidimo postaju manji sa većom udaljenošću. Jumbo plakati se rijetko gledaju iz bliza, zato rezolucija od 20-50 dpi-a je vjerojatno i više nego dovoljna. No ipak je bitno odrediti točnu udaljenost sa koje će se promatrati reklama, plakat ili nešto slično...

Slijedi mala tablica koja će definitivno pomoći u tome.

UdaljenostMinimalna
rezolucija
0,6m300 dpi
1m180dpi
1,5m120dpi
2m90dpi
3m60dpi
5m35dpi
10m18dpi
1512dpi
50m4dpi
60m3dpi
200m1dpi

Vrsta materjala na kojem se tiska.

Vrsta tiska utječe na to koliko će oštar otisak biti. Zato nekad postoji opravdani razlog zašto koristiti veću rezoluciju od 300 dpi-a. No ukoliko se koristi materjal slabije kvalitete, kao što je ne premazani papir može se koristiti i slabije rezolucije od 200 ili 250 dpi-a zbog toga što takav papir ne može isporučiti jasnoću detalja kao što to mogu kvalitetniji papiri.


Zaključak

Kad se čovjek malo zadubi u tisak počinje shvaćati da 300 dpi-a za svaku moguću namjenu je greška. No moramo zapamtiti da rijetko možemo pogriješiti ako imamo previsoku rezoluciju, za razliku od pre niske rezolucije. Tada je rezultat sa lošim, pikeliziranim otiskom kao sa početka ovog članka. Radije imajmo sklonost malo višoj rezoluciji nego nižoj!


Članak je prijevod članka sa linka: http://resources.printhandbook.com/pages/dpi-for-printing.php (Preuzeto 24.12.2020 19:03h)