1 min čitanja
08 Jan
08Jan

     Sublimacijski tisak postaje sve popularniji i popularniji. Sublimacija je oblik digitalnog tiska koji koristi specijalizirani papir. Postoje mnoge prednosti, no i nedostaci sublimacije, no ipak je jasno, zašto je takva vrsta tiska sve popularnija. Dakle, što je sublimacijski tisak?


Sublimacijski proces

     Sublimacija je komijski proces. Skraćena verzija kaže da je sublimacija kemijski proces koji krutu tvar pretvara u paru. Neposredno bez prelaska u tekućinu. U kontekstu printanja, tinta je ta koja mijenja agregatno stanje.


Kako sublimirati?

     Preporuka je korisiti specijalizirane tinte (One imaju manji utjecaj na okoliš.) na papiru namijenjenom sublimaciji. Grafika se primjenjuje u zrcalnom obliku poravnata na tekstil koji se preša termo prešom. Na taj način se postiže da tinte promjene svoje agregatno stanje. Tako se postiže da se tinte trajno povežu sa vlaknima. Krajnji rezultat je tisak u visokoj rezoluciji  i velikom količinom detalja.


Za što se koristi sublimacijski tisak

     Do sada smo praktički govorili o prednostima tiska na sublimaciju. Postoji i nekoliko nedostataka. Npr. ukoliko želite koristiti sublimaciju na pamuku ili drugim prirodnim materjalima, trebalo bi razmisliti o nekom drugom tehnološkom procesu. No bez obzira na to što se ne može tiskati na pamuk i druge prirodne materjale, sublimacija se može koristiti na druge materjale poput keramike, plastike, olovke, satove, maske i sl.

     Sublimacija se najčešće koristi za male poslove. Prednost je šarenilo boja i visoka rezolucija ispisa. Nedostatak je da se tiska na umjetne materjale i mogućnost greške ako dođe do preklapanja materjala. Ali je relativno brz proces sa zanimljivim rezultatima.

     Svakako pogledajte i našu ponudu sublimacijskih proizvoda iz webshopa: subilmacija i šalice.

Do čitanja! :)

Tekst preveden sa engleskoga:  https://www.contrado.com/blog/what-is-sublimation-printing/ 05.01.2021